OKULUMUZ AŞAĞIDAKİ KRİTERLERİN HEPSİNİ SAĞLAYARAK OKULUM TEMİZ SERTİFİKASI ALMIŞTIR.
OKULUMUZ AŞAĞIDAKİ KRİTERLERİN HEPSİNİ SAĞLAYARAK OKULUM TEMİZ SERTİFİKASI ALMIŞTIR.
SORULAR | EVET (E) HAYIR (H) |
Kuruluşta, tüm alanları içerecek şekilde ilgili tarafları da kapsayan salgınlara yöne- lik (COVID-19 vb.) bir risk değerlendirmesi mevcut mu? | |
Kuruluşta, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Eylem Planı/Planları hazırlanmış mı? Bu eylem planları; | |
a) Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü, bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde, kapasite kullanımını ve KKD gerekliliklerini içermekte mi? | |
b) Uygun temizlik ve dezenfeksiyon işlem- lerini içermekte mi? |
c) Tüm faaliyet planlamaları, özel grupların erişilebilirliğini dikkate almakta mı? | |
d) Salgın durumlarında (COVID-19 vb.) ku- ruluşa acil durumlar haricinde ziyaretçi kabul edilmemesi ile ilgili bilgilendirme ve gerekli tedbirleri içermekte mi? | |
e) Salgın durumlarında (COVID-19 vb.) bu- laşma riskini artıracağından dolayı zorunlu olmayan toplu etkinliklerin yapılmamasını, gerekli olan etkinliklerin uygun önlemler (Örneğin; etkinliklerin açık alanda yapıl- ması, etkinliklerde maske takılması, sosyal mesafe kurallarına uyulması vb.) alınarak kontrollü yapılmasını içermekte mi? | |
f) Salgın durumlarında (COVID-19 vb.) öğren- ciler ve personelin devamsızlıklarının takip edilmesi, devamsızlıklardaki artışların salgın hastalıklarla ilişkili olması halinde yapılacaklar belirlenmiş mi? g) Salgın durumlarında (COVID-19 vb.) semptomları olan hastaları tespit edebil- meye yönelik uygulamaları (Örneğin; ateş ölçer, termal kameralar) içermekte mi? | |
Kuruluşta salgın hastalık (COVID-19 vb.) dö- nemlerine özgü en az aşağıdaki maddeleri içeren Kontrol Önlemleri Hiyerarşisi oluştu- rulmuş mu? | |
a) Semptomları (belirtileri) olan kişilerin er- ken saptanmasını, | |
b) Sağlık otoritesine bildirilmesini/rapor- lanmasını; | |
c) Kişilerin erken izolasyonunu, | |
d) Kişilerin sağlık kuruluşuna nakledilmesi/ naklinin sağlanmasını, |
e) Doğrulanmış salgın hastalıklı (COVID-19 vb.) kişilerin iyileşmesini takiben sağlık otori- telerince belirlenen süre (COVID-19 için en az 14 gün) izolasyon sonrasında kuruluşa dön- mesinin sağlanması, | |
Kuruluşta; aşağıdaki hususlar dâhil olmak üzere gerekli olan iç ve dış iletişim planla- maları oluşturulmuş mu? a) Ne ile ilgili(hangi konuda) iletişim kura- cağını, b) Ne zaman iletişim kuracağını, c) Kiminle iletişim kuracağını, d) Nasıl iletişim kuracağını, e) Kimin iletişim kuracağını. | |
Kuruluş, Hijyen, enfeksiyon önleme ve kon- trolünün oluşturulması, uygulanması, sü- rekliliğinin sağlanması için ihtiyaç duyulan kaynakları tespit ve temin etmiş mi? | |
Bu kaynaklar; salgın hastalığa göre yetkili otoritelerce belirlenmiş ve belirtilerin tes- piti için kullanılacak (temassız ateş ölçer vb.) kaynaklar, hijyen için gerekli kaynaklar (su, sabun, en az %70 alkol içeren dezen- fektan, el antiseptiği, kolonya vb.) izolasyon için gerekli kaynaklar (maske, eldiven, yüz koruyucu vb.) ile atık yönetimi için gerek- li kaynaklar (kapaklı atık kumbaraları vb.) içermekte mi? | |
Hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolün sağlanmasının etkili şekilde uygulanması ile proseslerin işletilmesi ve kontrolü için sorumlu olacak yetkin kişi/kişileri belirle- miş ve görevlendirmiş mi? | |
Kuruluş tarafından belirlenen kuralların ça- lışanlar ve diğer kişilere bildirilmesi ve uy- gulanması güvence altına alınmış mı? |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) kişilerin kuruluşa girişleri ile ilgili be- lirlenen (ateş ölçümü vb.) kuralların uygu- lanması ve uygun olmayanların kuruluşa alınmayıp en yakın sağlık kuruluşuna sevki ile ilgili metot belirlenmiş mi? | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) hastalık kaynağının (virüs vb.) bulaş yol- ları ve önlenmesine yönelik çalışanların/öğ- rencilerin düzenli eğitimi, uygun hijyen ve sanitasyon şartları ile korunma önlemleri ve salgın hastalık farkındalığı sağlanmış mı? | |
Kuruluş girişleri ve içerisinde uygun yerlere salgın hastalık dönemlerine özgü kurallar (sosyal mesafe, maske kullanımı, el temiz- liği ve öğrencilerin hangi koşullarda kuru- luşa gelmemesi gerektiğini açıklayan) ile enfeksiyon yayılmasını önlemenin yollarını açıklayan bilgilendirme amaçlı afişler, pos- terler, tabela, uyarı işaretleri vb. asılmış mı? | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) belirtileri gösteren kişilere yapılacak işlemler ile ilgi- li asgari olarak aşağıda belirtilen adımları içeren bir eylem planı (BBÖ) ya da yöntem belirlenmiş mi? BBÖ planlaması; | |
a) Salgın hastalık belirtileri (ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı vb.) olan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanlara uygun KKD (tıbbi maske vb.) kullanımı ve izolasyonunu içeriyor mu? | |
b) BBÖ planı ve kontrolün sağlanmasında etkili şekilde uygulanma için sorumlu olacak yetkin kişi/kişilerin yer almasını içeriyor mu? c) Salgın hastalık belirtisi veya temaslısı olan öğretmen, |
öğrenci ya da çalışanların yakınlarına, İleti- şim planlamasına uygun olarak bilgilendir- me yapılmasını içeriyor mu? | |
d) İletişim planlamasına uygun olarak kon- trollü şekilde sağlık kuruluşlarına yönlen- dirmeyi içeriyor mu? | |
e) Salgın hastalık belirtisi gösteren kişi ve te- maslılarca kullanılan alanların sağlık otori- telerinde belirtilen şekilde boşaltılması, de- zenfeksiyonu ve havalandırmasını (Örneğin; COVID-19 gibi vakalarda temas edilen alan boşaltılmalı, 24 saat süreyle havalandırılma- lı ve boş tutulması sağlanmalı, bunun son- rasında temizliği yapılmalıdır.) içeriyor mu? | |
f) Salgın hastalık semptomları olan bir kişi ile ilgilenirken, uygun ek KKD’ler (maske, göz koruması, eldiven ve önlük, elbise vb.) kullanılmasını içeriyor mu? | |
g) Müdahale sonrası KKD’lerin uygun şekil- de (Örneğin COVID-19 için, ilk önce eldiven- ler ve elbisenin çıkarılması, el hijyeni yapıl- ması, sonra göz koruması çıkarılması en son maskenin çıkarılması ve hemen sabun ve su veya alkol bazlı el antiseptiği ile ellerin te- mizlenmesi vb.) çıkarılmasını içeriyor mu? | |
h) Salgın hastalık belirtileri olan kişinin vü- cut sıvılarıyla temas eden eldivenleri ve di- ğer tek kullanımlık eşyaları tıbbi atık olarak kabul edilerek uygun şekilde bertaraf edil- mesini içeriyor mu? | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) şüpheli va- kaların tahliyesi/transferi ile ilgili yöntem belirlenmiş mi? |
Hasta kişinin olası temaslılarının saptan- ması ve yönetimi, sağlık otoritesinin tali- matlarına uygun olarak yapılacağı güvence altına alınmış mı? | |
Kuruluş bünyesinde ambulans var ise am- bulans kullanımı ve dezenfeksiyonu ile il- gili sağlık otoritelerince belirlenen kurallar uygulanmakta mı? | |
Eğitim faaliyetine başlamadan önce ve belirlenmiş periyotlarda binaların genel te- mizliğinin su ve deterjanla yapılarak genel hijyenin sağlanması ile ilgili planlama ve kontrol yöntemi belirlenmiş mi? | |
Salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) kapsamın- da alınacak önlemler kuruluşun varsa web sayfasında yayımlanmış mı? Eğitim öğretim faaliyetleri başlamadan önce salgın hastalıklar ile ilgili uygulamalar konusunda velilere (e-okul, e-posta, SMS vb. iletişim kanalları ile) bilgilendirilme ya- pılması sağlanmış mı? | |
Eğitim öğretim faaliyetleri başlamadan önce salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) kapsamında alınan önlemler ve kuruluş şartlarının ilgili taraflara (veliler, öğrenciler vb.) bildirilmesi ve anlaşılması güvence altına alınmış mı? (Ör- neğin; Bilgilendirme ve Taahhütname For- mu, öğrenci-veli sözleşmeleri vb.) Uygulanan yöntem; | |
a) Çeşitli salgın hastalık semptomları (ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal vb.) gösteren öğrencilerin kuruluşa gönderilmemesi, kurulaşa bilgi verilmesi ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesini içeriyor mu? |
b) Aile içerisinde salgın hastalık (COVID-19 vb.) belirtisi (ateş, öksürük, burun akıntısı, so- lunum sıkıntısı gibi) ya da tanısı alan, temas- lısı olan kişi bulunması durumunda kuruluşa ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerin kuru- luşa gönderilmemesini içeriyor mu? | |
c) Öğrencilerin bırakılması ve alınması sı- rasında personel ve velilerin salgın hastalık dönemi önlemlerine (sosyal mesafe kuralları, maske kullanımı vb.) uymasını içeriyor mu? | |
d) Mümkünse her gün aynı velinin öğrenci- yi alması ve bırakmasını içeriyor mu? | |
e) Salgın hastalık dönemlerine özgü riskli gruplarda yer alan (büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan has- talığı olanlar vb.) kişilerin öğrencileri bıra- kıp almamasını içeriyor mu? | |
f) Kuruluşa giriş/çıkış saatlerinde öğrencile- rin veliler tarafından kuruluş dışında teslim alınıp bırakılmasını içeriyor mu? | |
– Belirlenen yöntem ve ortaya konan şartla- rın uygulamaların sürekliliği, kontrol altına alınmış mı? | |
Kuruluş girişlerine personel, öğrenci, veli, ziyaretçilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için gerekli altyapı (uygun noktalarda el yı- kama imkânı, mümkün olmadığı noktalar- da ve alanlarda %70 alkol bazlı antiseptik madde vb.) sağlanmış mı? | |
a) Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumla- rında, kuruluşta bulunan öğretmen, öğren- ci ve diğer çalışanların sağlık otoritelerince belirlenen KKD (maske takılması vb.) kulla- nımı için gerekli önlemler (maskesi olma- yanlar için bina girişinde maske bulundu- rulması vb.) alınmış mı? |
b) Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumla- rında, kuruluşta bulunan herkesin KKD’leri kuralına uygun kullanımı (maske nemlen- dikçe ya da kirlendikçe değiştirilmesi vb.) için gerekli bilgilendirme ve kontroller uy- gulanmakta mı? | |
c) Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumla- rında, kuruluşta bulunanların KKD değiş- tirirken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda (yeni maske takılırken ve sonra- sında el antiseptiği kullanılması vb.) bilgi- lendirme ve kontroller uygulanmakta mı? | |
a) Kuruluşta tüm alanların (sınıflara, koridor- lara vb.) giriş ve çıkışlarında, uygun yerlerde el hijyeni için gerekli (el antiseptikleri yerleş- tirilmesi vb.) kaynaklar sağlanmış mı? | |
b) El hijyeni için gerekli (el antiseptikleri vb.) kaynaklarla ilgili kontrol kriterleri (kü- çük öğrencilerin yutma riski vb.) belirlen- miş ve kontrolün gerçekleştirilmesi sağlan- makta mı? | |
YÜKLENİCİLER, DIŞ SERVİS / HİZMET SUNUCULARI, ÜRÜN VE HİZMET TEDA- RİKÇİLERİ | |
a) Kuruluş, uyulması gereken kurallara dair tedarikçilerini bilgilendirmiş ve güvence al- tına almış mı? b) Tedarikçilerin, belirlenen kurallara uy- maları konusunda gerekli kontrol tedbirleri uygulanmakta mı? | |
Kuruluş, dışarıdan tedarik edilen proses, ürün ve hizmetlerin, kuruluşun hijyen sa- nitasyon uygulamalarını olumsuz şekilde etkilememesini güvence altına almış mı? |
Tedarikçi araçları ile ilgili temizlik ve hijyen kontrolleri yapılıyor mu? | ||
EĞİTİM | ||
Kuruluş en az aşağıdaki eğitimleri bir plan dâhilinde gerçekleştirmiş, öğrenci ve per- sonel yetkinliğini sağlayarak kayıtlarını mu- hafaza etmiş mi? a) Standart Enfeksiyon Kontrol Önlemleri (SEKÖ); b) Bulaş Bazlı Önlemler (BBÖ); c) Salgın hastalık (COVID-19 vb.) belirtileri ve yayılımı hakkında: ü Öğrencilerin ve personelin kendisinde belirtiler ve/veya hastalık görüldüğünde yapılacaklar; ü İzolasyon kuralları ve hastalığın yayıl- maması için yapacakları/yapılacaklar; d) Kişisel hijyen, el hijyeni, e) KKD’nin kullanılması | ||
Temizlik personeli eğitimlerinde ayrıca; Temizlik yapılmadan önce, yapılırken ve yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar, İşyerinde kullanılan temizlik kimyasal- larının tehlikelerini, atıkların toplanması ve imhasını içermekte mi? | ||
Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitime erişimlerini kolaylaştırmak için belirlenen özel eğitim politikaları belirlenmiş ve uy- gulanmakta mı? |
ATIK YÖNETİMİ | |
Atık yönetimi ile ilgili yöntem belirlenmiş mi? Sağlık otoritelerince salgın hastalık durum- larına (COVID-19 vb.) özgü, atık yönetimi kurallarına uygun hareket edilmesi sağlan- mış mı? | |
Atık geçici depolama alanı, mevzuat ge- reksinimlerini karşılayacak şekilde diğer alanlar ve çevreden ayrılmış mı? | |
Sıvı ve katı atık geçici depolama alanı, atık- ların her tasfiyesinden/uzaklaştırılmasın- dan sonra temizlenmekte mi? | |
Araç, taşıyıcı ve konteynerler bakımlı, temiz ve uygun durumda tutulmakta mı? | |
Kullanımda olan atık kumbaraları, tercihen elle temas etmeden açılabilir-kapanabilir (pedallı, sensörlü, vb.) mi? | |
KURULUŞ GİRİŞİ, GÜVENLİK/DANIŞMA | |
Kuruluşa giriş kuralları, salgın hastalık (CO- VID-19 vb.) durumlarına özgü belirlenmiş ve uygulanmakta mı? | |
Güvenlik personeli, kuruluşa salgın hastalık durumlarına özgü giriş kuralları hakkında bilgiye sahip mi? | |
Güvenlik personelinin salgın hastalık durum- larına özgü kuruluşa giriş yöntemine göre belirlenmiş önlemlere (fiziksel mesafenin korunması vb.) uyması sağlanmakta mı? | |
Güvenlik personeline salgın hastalık du- rumlarına özgü kişisel koruyucu önlemler için gerekli kişiye özel (maske, yüz koruyu- cu siperlik vb.) KKD temin edilmiş mi? |
Güvenlik personeli tarafından ortak kullanı- lan telsiz/telefon gibi malzemelerin vardiya değişimlerinde teslim öncesi uygun şekil- de dezenfekte edilmesi sağlanıyor mu? | |
Kuruluşa giriş çıkış ile ilgili salgın hastalık durumlarına özgü kurallar belirlenmiş, uy- gulanmakta ve ziyaretçiler detaylı olarak kayıt altına alınmakta mı? | |
Ziyaretçi kartlarının her kullanımdan önce dezenfekte edilmesi sağlanıyor mu? | |
Alkol bazlı el antiseptiği konulmuş mu? | |
Ziyaretçilerin kuruluşa girmeden önce sal- gın hastalıkları (COVID-19 vb.) önlemeye yönelik alınan tedbirler/uygulanan kurallar konusunda bilgilendirilmesi ve bu kural- lara uyacağına dair ziyaretçiden taahhüt alınması sağlanıyor mu? | |
Danışma personeli için salgın hastalık (CO- VID-19) durumlarına özgü tüm önlemler (fiziksel mesafe vb.) ve gerekli KKD’ler (si- perlik vb.) sağlanmış mı? | |
Danışma bölümü için, temizlik ve dezen- feksiyon planları mevcut mu? Plan en az aşağıdakileri kapsıyor mu? | |
a) Danışmada yüzeylerin ziyaretçi yoğun- luğu da dikkate alınarak belirli aralıklarla temizlenmesi sağlanıyor mu? b) Danışma alanının en az günlük olarak deterjan ve su veya dezenfektanlarla te- mizlenmesi, danışmadaki kalemler, ziya- retçi kartlarının da dezenfektan ile temiz- lenmesi kontrol altına alınmış mı? | |
Mümkün olduğunda, acil durumlarla başa çıkmak için her zaman göreve hazır eğitil- miş en az bir kişi belirlenmiş mi? |
Danışma ofisinde iletişim planına göre be- lirlenmiş olan personel acil durum iletişim çizelgesinin bulunması ve her zaman ulaşı- lır olması sağlanmış mı? | |
Danışma ofisinde iletişim planına göre be- lirlenmiş olan acil iletişim numaraları listesi mevcut mu? (yerel sağlık, hastane, kuruluş doktoru, ambulans vb. ) | |
BEKLEME ALANI / LOBİ | |
Bekleme alanı/Lobi’nin oturma düzeni, sal- gın hastalık dönemleri (COVID-19 vb.) ve genel hijyen kurallarına uygun önlemlere (fiziksel mesafe sağlanması vb.) göre dü- zenlenmiş mi? | |
Alkol bazlı el antiseptiği konulmuş mu? | |
Tüm alan ve içindeki mobilya/eşyaların, te- mizlik/dezenfeksiyon plan/programlarında belirlenen şekilde temizlik ve dezenfeksi- yon işlemleri sağlanıyor mu? | |
Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü ortak teması engelleyici önlemler (Kitap, dergi vb. eşyaların kaldırılması vb.) alınmış mı? | |
DERSLİKLER VE ETÜT SALONLARI | |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun olarak temizlenmesi ve dezen- fekte edilmesi sağlanıyor mu? | |
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? | |
Pano, ekran vb. görünür alanlara, hijyen ve sanitasyon bilincini ve farkındalığını artır- maya yönelik afiş, poster vb. asılmış mı? |
Ortak kullanılan ekipman ve dolaplar mümkün olduğunca düzenli olarak dezen- fekte edilmesi sağlanmakta mı? Ortak temas yüzeyleri (bilgisayarlar, do- laplar, makinalar, aletler vb.) için kullanım şartları, kullanım sıklığı, kullanıcı sayısı vb. kriterlerine göre hijyen ve sanitasyon prog- ramları oluşturulmuş ve uygulanmakta mı? Kullanılan ekipmanların yüzey temizlikleri var ise üretici firmaların belirlediği kriterler de dikkate alınarak uygulanmakta mı? Elle temas etmeden açılabilir-kapanabilir pedallı, sensörlü, vb. atık kumbaraları bu- lunmakta mı? | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) sınıflarda oturma düzeninin sağlık oto- ritelerince belirlenen önlemlere (yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı olmaması ve çap- raz oturma düzeni vb.) uygunluğu sağlan- mış mı? | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) temaslı takibi için sınıflarda aynı öğren- cinin aynı yerde oturması sağlanmış mı? | |
Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü, sağlık otoritelerince belirlenen bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde kapasite kullanımı sağlanmış mı? | |
Damlacık yoluyla bulaşan salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) sınıf içinde yüksek sesle yapılan aktiviteler önlenmiş mi? |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) kitap, kalem vb. eğitim malzemeleri- nin kişiye özel olması, öğrenciler arası mal- zeme alışverişi yapılmaması kontrol altına alınmış mı? | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) öğrencilerin gün boyu aynı sınıflarda ders görmeleri, sınıf değişikliği yapılma- ması, değişiklik zorunlu ise sınıfların her kullanım sonrası havalandırılıp temizlik ve dezenfeksiyonunun yapılması kontrol altı- na alınmış mı? | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) öğrencilerin günlük grup etkinliklerin- de hep aynı grup ile etkinliğin yapılması, sanat, müzik, beden eğitimi gibi derslerde grupların birbirine karışmaması için ön- lemler alınmış mı? | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) öğrencilerin toplu halde bir arada bu- lunmalarını önlemek amacıyla ders araları (teneffüsler) sınıflar sıraya konularak dü- zenlenmiş mi? Not: Kuruluşlarda toplu olarak kullanılan yerlerin (koridorlar, kantin, spor salonu vb.) daha az sayıda kişiyle ve dönüşümlü olarak kullanılmasına dikkat edilmelidir. | |
ATÖLYELER/LABORATUVARLAR | |
Çalışma alanında yer alan ortak temas yü- zeyleri (çalışma tezgâhları, deney masaları, laboratuvar malzemeleri, el aletleri vb.) için kullanım şartları, kullanım sıklığı, kullanıcı sayısı vb. kriterlerine göre hijyen ve sanitas- yon programları oluşturulmuş ve uygulan- makta mı? |
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? | ||
Atölye ve laboratuvarlarda panolara, ekran- lara ve ortak alanlara, bilinç ve farkındalığı artırmaya yönelik afişler, posterler asılmış mı? | ||
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) ders arası dinlenme alanlarındaki yo- ğunluğu önlemek amacıyla, gerekli düzen- lemeler oluşturulmuş mu? | ||
Ortak kullanılan ekipman ve çalışma alan- ları her kullanım öncesi düzenli olarak de- zenfekte ediliyor mu? Not: Atölye ve laboratuvarların çalışma ala- nı içerisinde yer alan lavabo ve evyeler kişi- sel temizlik amaçlı kullanılmamalıdır. | ||
ÖĞRETMENLER ODASI | ||
Odanın yerleşimi, sosyal mesafeye dikkat edilerek düzenlenmiş mi? Not: Salgın hastalık durumlarında (COVID- 19 vb.) öğretmenler odasına misafir ve ziya- retçi kabul edilmemelidir. | ||
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? |
Bilgisayar klavyesi, mouse, telefon, dolap, kalem, silgi vb. malzeme ve ekipmanın mümkün olduğunca ortak kullanılmaması sağlanmakta mı? Sağlanamıyor ise ortak kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonu temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun olarak yapılmakta mı? | |
Alkol bazlı el antiseptiği bulunuyor mu? | |
Elle temas etmeden açılabilir-kapanabilir pedallı, sensörlü vb. atık kumbaraları bu- lunduruluyor mu? | |
Odanın eklentilerinde çay ocağı veya mut- fak bulunması durumunda, tek kullanımlık bardak kullanımı veya kişiye özel bardakla- rın kullanılması sağlanıyor mu? | |
OFİSLER (İDARİ ODALAR, REHBERLİK SERVİSİ vb.) | |
Ofislerin yerleşimi sosyal mesafeye dikkat edilerek düzenlenmiş mi? | |
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? | |
Bilgisayar klavyesi, mouse, telefon, dolap, kalem, silgi vb. malzeme ve ekipmanın mümkün olduğunca ortak kullanılmaması sağlanmakta mı? Sağlanamıyor ise ortak kullanılan malzemelerin dezenfeksiyonu, temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun olarak yapılmakta mı? |
TOPLANTI/KONFERANS SALONLARI/ÇOK AMAÇLI SALONLAR | ||
Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü, sağlık otoritelerince belirlenen bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde kapasite kullanımı ve oturma düzeni (fizi- ki mesafe kurallarına uygun vb.) sağlanmış mı? | ||
Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü ortak teması engelleyici önlemler (Kitap, dergi vb. eşyaların kaldırılması vb.) alınmış mı? | ||
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programla- rına uygun olarak toplantı öncesi/sonrası (masa, varsa teknik donanımlar, mikrofon vb.) temizlik/dezenfeksiyon yapılmakta mı? | ||
Toplantı sırasında ikram sunumu; salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü sağlık otoritelerince belirlenmiş önlemler (su harici ikram yapılmaması vb.) ve genel hijyen kurallarına (ortak temasın engellen- mesi vb.) uygun olarak yapılmakta mı? | ||
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı?
Not: Salgın hastalık dönemlerinde (CO- VID-19 vb.) toplantı süreleri mümkün oldu- ğunca kısa tutulmalı, toplantının uzaması durumunda ara verilmeli ve pencereler açılarak ortamın doğal havalandırılması sağlanmalıdır. | ||
Toplantı salonunun girişinde el antiseptiği bulunması ve kişilerin toplantı salonuna girerken ve çıkarken el antiseptiği kullan- ması kontrol altına alınmış mı? Not: Belge ve evraklar bilgisayar sistemleri üzerinden işlem görmeli, e-imza kullanıl- malıdır. Islak imza gereken durumlarda ev- rak sabit kalmalı ve sırayla sosyal mesafe gö- zetilerek evrak imzalanmalıdır. Kişiler evrak- ları imzalarken şahsi kalemlerini kullanmalı ve bu kalemler ortaklaşa kullanılmamalıdır. | |
Katılımcıların adları ve iletişim bilgileri ilgili mevzuata uygun süre saklanmakta mı? Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) toplantıda bulunanlardan, toplantı sonrası salgın hastalık tanısı oluşması du- rumunda temaslı değerlendirilmesinde katılımcı bilgilendirmesi için yöntem oluş- turulmuş mu?
Not: Salgın hastalık dönemlerinde (COVID- 19 vb.) bir veya daha fazla katılımcı toplan- tıdan sonraki günler içinde salgın hastalık belirtileri gösterdiğinde bu uygulama il/ ilçe sağlık müdürlüğü yetkililerinin temas- lıları izlemelerine yardımcı olacaktır. | |
KANTİN, YEMEKHANE | |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun olarak temizlenmesi ve dezen- fekte edilmesi sağlanıyor mu? Kantin ve yemekhanelerde para ile tema- sı engelleyecek uygulamalar düzenlenmiş mi? |
Yemek hizmetinin dışarıdan temin edilme- si durumunda mevcut kurallara ek olarak yüklenici firmadan Hijyen, Enfeksiyon Ön- leme ve Kontrol İçin Eylem Planı istenmiş mi? Not: Tercihen yemek hizmeti TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi veya TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi belgeli kuruluşlardan temin edil- melidir. Kuruluş tarafından mümkünse, te- darikçinin bu kurallara uyumu için yerinde denetim gerçekleştirilebilir. | |
Kantin/Yemekhane personelinin kişisel hij- yen ve salgın hastalıklara yönelik (sıklıkla el yıkama, öksürük / hapşırık adabı) kurallara sıkı bir şekilde uyma farkındalığı sağlanmış mı? | |
Personelin işe özgü KKD’ler (maske, bone, eldiven vb.) kullanması sağlanmış mı? | |
Yemekhane girişlerinde alkol bazlı el anti- septiği bulunuyor mu? | |
Kişilere yemek öncesi ve sonrası el yıkama yoluyla el hijyeni sağlamaları konusu güçlü şekilde hatırlatılması (girişte ve uygun nok- talara yerleştirilen uyarıcı afişler/posterler vb. bulunması gereklidir ancak çoğu za- man yeterli olmayabilir) için gerekli düzen- lemeler yapılmış mı? |
Büfe ve sık kullanılan yüzeylerin sık sık te- mizlenmesi ve dezenfekte edilmesi kontrol altına alınmış mı? Not: İlgili tüm alanlar temiz ve düzenli tu- tulmalıdır. Yemek salonlarındaki oturma düzeni mümkün ise sosyal mesafe kuralla- rına uygun olarak tasarlanmalıdır. | |
Menaj takımlarının (tuz, karabiber, sos vb.), şekerin, kürdanın vb. tek kullanımlık paket- lerde, çatal-kaşık ve bıçakların servise kâğıt cepli paketler veya tek kullanımlık ürünler gibi hijyenik önlemler alınmış olarak sunul- ması sağlanmış mı? | |
Salgın hastalık gibi riskli dönemlerde su sebilleri, kahve, çay vb. içecek makinaları ve otomatların kullanımı engellenmiş mi? Di- ğer zamanlarda bu ekipmanların temizliği ve dezenfeksiyonunun (periyodik bakım, filtre değişimleri dahil) planlaması ve sık aralıklarla yapılması sağlanmakta mı? Not: Mümkün ise su sebilleri ve otomatların temassız (fotoselli) olması sağlanmalıdır. | |
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? | |
Bulaşık yıkama donanımının düzgün çalış- ması, özellikle çalışma sıcaklıklarının yanı sıra temizlik ve dezenfekte edici kimyasal- ların kullanım dozunun uygunluğu kontrol altına alınmış mı? |
Kuruluşlarda hammadde ve/veya gıdanın depolanması ve muhafazası ile ilgili yürür- lükteki yasal şartlara uygun düzenlemeler sağlanmış mı? Not: Riskli dönemlerde diğer otoriteler ta- rafından belirlenen ilave kurallar MEB tali- matı ile uygulanmalıdır. | ||
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) yemekhane sıraları ve yerleşim planı için sağlık otoritelerince belirlenmiş (fizik- sel mesafe işaretlemeleri, masa sandalye düzenlemeleri, açık büfe kullanılmaması, vb.) düzenlemeler sağlanmış mı? Not: Gerektiğinde yemek saatleri fiziksel mesafenin korunacağı şekilde düzenlen- melidir. Not: 10 m2 için en fazla 4 kişi olması tavsiye edilir. Not: Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatlerinin gruplara göre belir- lenmesi ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri kontrol altına alınmış mı? Not: Çay içme molalarında da benzer ku- rallara dikkat edilmelidir. Not: Servisin şef tarafından yapılması daha uygun olabilir. Not: Kişisel/porsiyon tabaklar kullanılabilir. | ||
TUVALETLER VE LAVABOLAR | ||
Kapılar ve kapı kolları dâhil tüm yüzeylerin temizlik/dezenfeksiyon plan/programla- rına uygun olarak uygun deterjan/dezen- fektan ile sık aralıklarla temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi sağlanıyor mu? |
Tuvaletlerin havalandırma sistemi temiz, hava sirkülasyonu yeterli ve uygun mu? | |
Her tuvalete/lavabo girişinde (ideal olarak hem iç, hem de dış kısma), el antiseptik bulunuyor mu? | |
Öğrencilere ve personele her seferinde en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla elleri- ni yıkamalarını hatırlatmak için afiş/poster/ uyarı levhası konulmuş mu? | |
Personel ve öğrencilerin kâğıt havluları ve benzeri atıkları atmalarını kolaylaştırıcı çı- kışa yakın noktalara elle temas etmeden açılıp kapanabilen atık kumbaraları yerleş- tirilmiş mi? | |
El kurutucu cihazların kullanılması engel- lenmiş mi? | |
Kuruluş genelindeki lavabo ve gider bağ- lantıların deveboyunlarının S sifon şekilde olması sağlanmış mı? | |
ASANSÖRLER | |
Asansör kapasitesi salgın hastalık dönem- lerine özgü önlemlere (en fazla 1/3 ü kadar kişinin kullanması vb.) uygun olarak belir- lenmiş mi? Kapasite kullanımı ile ilgili gerekli işaretle- me ve tanımlamalar yapılmış mı? | |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun olarak temizlenmesi ve dezen- fekte edilmesi sağlanıyor mu? Asansör girişlerinde alkol bazlı el antisepti- ği bulunduruluyor mu? | |
Asansör içinde, öksürük, hapşırık adabına uyulması, mümkünse konuşulmamasına yönelik uyarılar sağlanmış mı? |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) asansöre KKD (maske vb.) kullanılma- dan binilmemesine yönelik düzenlemeler yapılmış mı? Not: Özel politika gerektiren grupları da dikkate alacak şekilde sesli, görüntülü ve yazılı uyarılar kullanılabilir. | ||
REVİR/SAĞLIK ODASI | ||
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun olarak temizlenmesi ve dezen- fekte edilmesi sağlanıyor mu? | ||
Reviri kullanabilecek kişi sayısının belirlen- mesi, revire gelen kişilerin KKD kullanımına yönelik önlemleri alması, revire başvuran kişilere ait vaka takip kayıtlarının tutulması sağlanmakta mı? | ||
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? | ||
Revirde oluşan atıkların kılavuzun atık yö- netimi maddesinde anlatıldığı şekilde ber- taraf edilmesi sağlanıyor mu? | ||
İBADETHANE / MESCİD | ||
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun olarak temizlenmesi ve dezen- fekte edilmesi sağlanıyor mu? | ||
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? |
Girişte el antiseptiği bulunduruluyor mu? | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.), mescide girerken ve namaz esnasında uygun KKD (maske vb.) kullanılmasına yö- nelik düzenlemeler mevcut mu? Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.), abdest alırken ve namaz kılarken sos- yal mesafeye uyulması kontrol altına alın- mış mı? | |
Dini kitaplar, tespih, takke, rahle, seccade, başörtüsü vb.nin ortak kullanımının engel- lenmesine yönelik tedbirler mevcut mu? | |
Abdesthane ayrı bir bölüm olarak düzen- lenmişse ‘Tuvalet ve Lavabolar’ maddesin- deki düzenlemeler dikkate alınmış mı? | |
SPOR SALONLARI | |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programla- rına uygun olarak temizlik yapılması, sağ- lanmakta mı? Salgın hastalık durumunda alan ve malzemelerin daha sık temizlen- mesi, gün içerisinde salonun belirli bir süre kapatılması ve genel temizlik yapılması kontrol altına alınmış mı? | |
Salon girişleri ve içerisinde uygun yerlere salgın hastalık dönemlerine özgü kurallar (sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizli- ği ve hangi koşullarda kullanılmaması vb.) ile enfeksiyon yayılmasını önlemenin yolla- rını açıklayan bilgilendirme amaçlı afişler, posterler, tabela, uyarı işaretleri vb. asılmış mı? | |
Salonların girişleri ve içerisinde uygun el antiseptiği mevcut mu? |
Salonlarda uygun alanlara pedallı ve ka- paklı atık kumbaraları konulmuş mu ve dü- zenli olarak boşaltılması sağlanmakta mı? | |
Egzersiz araçlarının yanlarına Sağlık Ba- kanlığı tarafından ruhsatlandırılmış dezen- fektan özelliği olan mendiller konulmuş mu? | |
Salonlarda su ve sabuna erişim kolay olma- sı ve burada tek kullanımlık kâğıt havlular bulunması sağlanmış mı? | |
İçeriye girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirmelerin okunması ve belirtilen kurallara uyulması güvence altı- na alınmış mı? | |
Salonlarda kişisel havlu ve mat vb. malze- melerin kişiyi özgü kullanımı sağlanmakta mı? | |
Havluların kuruluş tarafından karşılanması halinde poşetli veya görevli personel ta- rafından verilmesi, mat türü malzemenin de her kullanıcıdan sonra dezenfeksiyonu sağlanmakta mı? | |
Görevli personelin salgın hastalıklara özgü konularda (bulaşma yolları, korunma ön- lemleri vb.) bilgilendirilmesi sağlanmış mı? | |
Merkezi havalandırma sistemi bulunuyor ise havalandırma temiz hava sirkülasyonu- nu sağlayacak şekilde düzenlenmiş mi? Sık sık havalandırılması sağlanıyor mu? | |
Havalandırma sisteminin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultu- sunda yapılmakta mı? |
Klima ve vantilatörlerle ilgili salgın hastalık durumlarına özgü önlemler (kısıtlı kullanı- mı, kullanımının engellenmesi vb.) alınmış mı? | |
YÜZME HAVUZLARI | |
Bulaşıcı hastalık semptomları gösteren kişilerin havuzu kullanmaması için gerekli önlemler alınmış mı? | |
Varsa ters yıkama sıklığı, havuz kullanım yoğunluklarına göre düzenlenmiş mi? | |
Süper klorlama (şoklama) işlemi havuz kul- lanım yoğunluğuna göre planlanmış mı? | |
Kapalı havuz alanının hava kalitesi taze hava ile destekleniyor ve nem oranı kontrol altına alınmış mı? | |
Salgın hastalık dönemlerine (COVID-19 vb.) özgü, sağlık otoritelerince belirlenen bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde havuz bölgesi ve havuz içi kapasite kulla- nımı (fiziki mesafe kurallarına uygun vb.) belirlenmiş ve uygulanmakta mı? | |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programla- rına uygun olarak düzenli olarak temizlik yapılması, sık kullanılan alan ve malzeme- lerin (basamaklar ve korkuluklar ile ortak kullanılan soyunma odaları ve buralardaki eşya dolapları, yıkanma ve dinlenme alan- ları, musluk, duş ekipmanları, şezlonglar, duş düğmeleri, kapı kolları vb.) daha sık te- mizlenmesi sağlanmakta mı? |
Kapalı ve Açık havuzlarda Yüzme Havuzla- rının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkındaki Yönetmelik’e uyuluyor mu? Günde 2 kez ölçülen parametreler panoya asılması ve gerektiğinde gösterilmek üzere kayıt altına alınması kontrol altına alınmış mı? Not: Havuz suyundaki klor seviyesini açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1 ile 1,5 ppm arasında tutulması sağlanmalıdır. Not: Mikrobiyolojik kalite için rutin testler mevzuata uygun olarak yapılmalıdır. | |
Klor seviyesi ve pH değerlerine dair kayıt- ların doğrulanmasına istinaden kabul edi- len aralıklar haricinde bir tespit mevcut ise alınacak aksiyonlar tanımlanmış ve gerçek- leştiriliyor mu? | |
Havuz çevresinde tuvaletler, duş ve soyun- ma kabinleri için öngörülen temizlik ve de- zenfeksiyon faaliyetleri kayıt altına alınıyor mu? | |
Havuz çevresinde gerçekleştirilen temiz- lik kayıtlarının doğrulanmasına istinaden kabul edilen aralıklar haricinde bir tespit mevcut ise ilave aksiyonlar tanımlanmış ve gerçekleştiriliyor mu? | |
Havuz girişleri ve içerisinde uygun yerlere salgın hastalık dönemlerine özgü kurallar (sosyal mesafe, maske kullanımı, genel hij- yen vb.) ile enfeksiyon yayılmasını önleme- nin yollarını açıklayan bilgilendirme amaçlı afişler, posterler, tabela, uyarı işaretleri vb. asılmış mı? |
Cankurtaranların salgın dönemlerine (CO- VID-19 vb.) özgü ve genel kullanım için ge- rekli KKD’leri (maske, eldiven, yüz koruyucu vb.) kullanmaları sağlanmakta mı? | |
Resüsitasyon (canlandırma) işlemi için ge- reken; suni solunum maskesi, balon venti- lasyon mevcut mu? | |
Cankurtaranların canlandırma ve ilk yar- dım gibi salgın hastalık (COVID-19 vb.) açı- sından yüksek riskli girişimler yapabilmesi nedeniyle standart enfeksiyon kontrol ön- lemlerine uygun çalışması kontrol altına alınmış mı? | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) dönemle- rinde cankurtaranlar, canlandırma ve ilk yardım işlemleri 1 metreden yakın temas gerektiren ve aerosol oluşturan işlemler ol- ması nedeniyle bu işlem sırasında mutlaka salgın hastalık etkilerine karşı koruyuculu- ğu olan KKD’ler (uygun maske, eldiven, yüz koruyucu vb.) kullanması gerekliliği hak- kında farkındalığa sahip mi? | |
Cankurtaranlar canlandırma işlemi sırasın- da suni solunum maskesi ve balon ventilas- yon kullanılması, ağızdan ağıza solunum tercih edilmemesi gerekliliği hakkında far- kındalığa sahip mi? | |
Havlu vb. malzemelerin kişiye özel olması, özellikle deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemelerin paylaşılmaması kontrol altı- na alınmış mı? Not: Kişilerin kendilerine ait havlu, bornoz ve havuz oyuncakları getirmesi/kullanması teşvik edilmelidir. Havlu, bornoz, peştamal vb. tekstil ürünleri en az 60 oC’de yıkanmalıdır. |
ÖĞRENCİ/PERSONEL SOYUNMA ODALARI VE DUŞLARI | ||
Soyunma odalarında salgın hastalık dö- nemlerine (COVID-19 vb.) özgü, sağlık otori- telerince belirlenen bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde kapasite kulla- nımı (fiziki mesafe, kişi başına minimum alan kurallarına uygun vb.) belirlenmiş ve uygulanmakta mı? | ||
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programla- rına uygun düzenli olarak temizlik ve de- zenfeksiyon yapılması, sık kullanılan alan ve malzemelerin daha sık temizlenmesi sağlanmakta mı? | ||
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? Temiz hava debisi artırılması sağlanmış mı? | ||
Soyunma odalarında el antiseptikleri mev- cut mu? | ||
Kirli ve temiz kıyafetlerden, ayakkabılardan çapraz bulaşmayı önleyebilmek için gerek- li tedbirler alınmış mı? | ||
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.), uygun KKD (maske vb.) kullanılmasına yönelik düzenlemeler mevcut mu? | ||
KURULUŞ BAHÇESİ VE AÇIK OYUN ALANLARI | ||
Kuruluş bahçesi ve açık oyun alanlarında zemin hijyen riski oluşturabilecek (atık su, çeşitli kimyasallar vb.) birikintilere izin ver- meyecek nitelikte mi? |
Bahçe ve açık oyun alanlarında bulunan oturma üniteleri salgın hastalık (COVID- 19 vb.) dönemlerine özgü önlemlere (fiziki mesafe düzenlemeleri vb.) göre düzenlen- miş ve kontrolü sağlanmakta mı? | |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programla- rına uygun düzenli olarak temizlik ve de- zenfeksiyon yapılması, sık kullanılan alan ve malzemelerin daha sık temizlenmesi sağlanmakta mı? | |
Bahçe ve açık oyun alanlarında uygun yerlere salgın hastalık dönemlerine özgü kurallar (sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ile enfeksiyon yayılmasını ön- lemenin yollarını açıklayan bilgilendirme amaçlı afişler, posterler, tabela, uyarı işaret- leri vb. asılmış mı? | |
Elle temas etmeden açılabilir-kapanabilir pedallı, sensörlü, vb. atık kumbaraları bu- lunmakta mı? | |
KAPALI OYUN ALANLARI | |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programla- rına uygun düzenli olarak temizlik ve de- zenfeksiyon yapılması, sık kullanılan alan ve malzemelerin daha sık temizlenmesi sağlanmakta mı? | |
Salgın hastalık (COVID-19) dönemlerinde, bulaş riski oluşturabilecek, hijyenik şekilde temizlenmesi zor olan oyuncakların kulla- nımın engellenmesi ve ortamda tutulma- ması sağlanmış mı? |
Kapalı oyun alanlarında salgın hastalık dö- nemlerine (COVID-19 vb.) özgü, sağlık otori- telerince belirlenen bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde kapasite kullanı- mı (fiziki mesafe kurallarına uygun vb.) be- lirlenmiş ve uygulanmakta mı? | ||
Havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava alacak şekilde ayarlanmış mı? Ha- valandırma sistemi filtrelerinin periyodik kontrolü yapılıyor mu? | ||
MİSAFİRHANE/YURTLAR/PANSİYONLAR | ||
Konaklama odalarında salgın hastalık dö- nemlerine (COVID-19 vb.) özgü, sağlık otori- telerince belirlenen bulaş riskini minimum düzeyde tutacak şekilde kapasite kullanı- mı (fiziki mesafe kurallarına uygun vb.) ve yerleşim planı belirlenmiş ve uygulanmak- ta mı? Not 1: Salgın hastalık (COVID-19 vb.) dö- nemlerinde konaklama odalarında kalacak kişi sayısı yeniden gözden geçirilmeli ve mümkün olan en az kişi ile hizmet verme- ye devam etmelidir. Not 2: Mümkün olduğu sürece kişilerin oda değişikliğine izin verilmemelidir. | ||
Salgın durumlarında (COVID-19 vb.) mi- safirhane/yurt/pansiyonlara acil durumlar haricinde ziyaretçi kabul edilmemesi ile ilgili bilgilendirme ve gerekli tedbirler uy- gulanmakta mı? |
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun düzenli olarak temizlik ve dezen- feksiyon yapılması, tekstil malzemelerinin, sık kullanılan alan ve malzemelerin daha sık temizlenmesi sağlanmakta mı? Yapılan işlemler kayıt altına alınmakta mı? | |
Girişlerde el antiseptikleri mevcut mu? | |
Yeterli havalandırma/iklimlendirme koşulları oluşturulmuş mu? Klima ba- kımları ve temizlikleri düzenli olarak yapılmakta mı? Not: Yatakhaneler yeterli ve düzenli şekilde havalandırılmalı; sık sık pence- reler açılmalıdır. | |
Salgın hastalık dönemlerinde (COVID-19 vb.) kişilerin misafirhane/yurt/pansiyonlara girişleri ile ilgili belirlenen (ateş ölçümü vb.) kuralların uygulanması ve uygun olmayan- ların kuruluşa alınmayıp en yakın sağlık ku- ruluşuna sevki sağlanıyor mu? | |
Odalarda ve kişisel dolaplarda yiyecek ve içecek bulundurulmaması sağlanıyor mu? | |
Odalarda kalan kişi sayısına göre yeterli sayıda tuvalet/banyo olanağı sağlanmakta mı? | |
Odalarda bulunan duş yerleri ve tuvaletler ve lavabolar bu kılavuzun ilgili maddeleri- ne uygun mu? | |
a) Tuvalet ve lavabolarda hijyen şartları için gerekli kaynaklar (su, sabun, tuvalet kâğıdı, temassız çöp kutusu, kâğıt havlu vb.) bu- lunmakta mı? |
EĞİTİM KURULUŞLARI HİZMET ARAÇLARI | ||
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun düzenli olarak temizlik ve dezen- feksiyon yapılması, tekstil malzemelerinin, ortak temas noktaları ve malzemelerin daha sık temizlenmesi sağlanmakta mı? Yapılan işlemler kayıt altına alınmakta mı? | ||
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) dönemlerin- de araçlarda klima iç hava sirkülasyonun kapalı tutulması, mümkünse klima yerine doğal havalandırma tercih edilmesi sağla- nıyor mu? | ||
Araçların klima hava filtre bakımı düzenli ola- rak yapılması ve takip edilmesi sağlanıyor mu? | ||
Araçlarda, salgın hastalık durumlarına özgü sağlık otoritelerince belirlenmiş ön- lemlere (fiziksel mesafenin korunması vb.) uygun kapasite kullanımı, yerleşim planı ve salgın hastalık durumlarına uygun kişisel koruyucu önlemler için gerekli kişiye özel (maske, yüz koruyucu siperlik vb.) KKD kul- lanımı sağlanmakta mı? | ||
ÖĞRENCİ/PERSONEL SERVİSLERİ/TAŞIMALI EĞİTİM HİZMETLERİ | ||
Temizlik/dezenfeksiyon plan/programları- na uygun düzenli olarak temizlik ve dezen- feksiyon yapılması, tekstil malzemelerinin, ortak temas noktaları ve malzemelerin daha sık temizlenmesi sağlanmakta mı? Yapılan işlemler kayıt altına alınmakta mı? | ||
Servis görevlilerinin ( Servis şoförleri ve reh- ber personeli vb.) genel hijyen kuralları ve salgın durumlarına özgü önlemlere (mas- ke vb.) uymaları sağlanmakta mı? |
Öğrenci/Personel Servisleri/Taşımalı Eği- tim Hizmetlerinde araçların Temizlik/de- zenfeksiyon plan/programlarına uygunlu- ğu kontrol ediliyor mu? | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumla- rında, servis aracında bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer kişilerin sağlık otoritele- rince belirlenen KKD (maske takılması vb.) kullanımı için gerekli önlemler (maskesi olmayanlar için araçlarda maske bulundu- rulması vb.) alınmış mı? | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) dönemlerin- de araçlarda klima iç hava sirkülasyonun kapalı tutulması, temiz hava sirkülasyonu ya da doğal havalandırma sağlanıyor mu? | |
Servis araçlarında uygun yerlere salgın hastalık dönemlerine özgü kurallar (sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ile enfeksiyon yayılmasını önlemenin yollarını açıklayan bilgilendirme amaçlı afişler, pos- terler, tabela, uyarı işaretleri vb. asılmış mı? | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) dönemlerine özgü sağlık otoritelerince hastalık belirtile- rinin tespiti amacıyla belirlenen kuralların (ateş ölçümü vb.) uygulanması ve uygun olmayan öğrencilerin servise alınmayıp ve- lilerine bildirilmesi sağlanıyor mu? | |
Servis araçlarında salgın hastalık (COVID- 19) dönemlerine özgü, sağlık otoritelerince belirlenmiş önlemlere (kapasite kullanımı, fiziksel mesafeye göre yerleşim vb.) uygun hizmet vermeleri sağlanmakta, izlenmekte ve kayıt altına alınmakta mı? Koltuklar kişiye özgü numaralandırılmış ve listelenmiş mi? |
Araç içerisinde el antiseptiği bulunmakta mı? | ||
Servis hizmeti, kuruluş dışı tedarikçiden tarafından sağlanıyor ise belirlenen önlem- lerin alındığı ve dezenfeksiyonun yapıldığı güvence altına alınmış mı?. | ||
TEKNİK HİZMETLER | ||
Kuruluştaki tüm tesisat, donanım, makine ve ekipmanların (enerji, ısıtma, havalandır- ma, iklimlendirme ekipmanları, bulaşık, çamaşır makineleri, buzdolapları, asansör- ler vb.) bakım ve temizlik planına uygun ve periyodik olarak kontrolleri sağlanmak- ta mı? Bakım ve temizlik kayıtları oluşturulmuş mu? | ||
Teknik hizmetlerin, dışarıdan temin edil- diği durumlarda kuruluşun tüm hijyen ve sanitasyon kurallarına uyum göstermesi güvence altına alınmış mı? | ||
SU DEPOLARI | ||
Yeni su depolarının temininde satın alma kriterlerinin TS EN 1508, TSE K 304 Standartlarına uygunluğun sağlanması için gerekli yöntem belirlenmiş mi? | ||
Mevcut su depolarının kullanımında sal- gın hastalıklara yönelik riskleri önlemek ve hijyen ve sanitasyon sürekliliğini sağlamak için güncel yasal şartlara uygunluk sağlan- mış mı? |
DİĞER KULLANIM ALANLARI: Belirtiniz | |
Kuruluşta yer alan diğer kullanım alanla- rının, genel hijyen ve salgın durumlarına (COVID-19 vb.) özgü, kapasite kullanım, temizlik ve dezenfeksiyon, uygun KKD kul- lanımı vb. şartları konusunda uygulamalar planlanmakta, sürdürülmekte ve kontrol edilmekte mi? | |
ÇAMAŞIRHANE HİZMETLERİ | |
Çamaşır ekipmanının düzgün çalışması, özel- likle çalışma sıcaklıklarının yanı sıra temizlik ve dezenfekte edici kimyasalların doğru doz- da kullanımı kontrol altına alınmış mı? | |
Tüm çamaşır torbalarına / çantalarına ilgili alan (ofis/oda) ve tarih gibi bilgiler içeren etiket konulmuş mu? | |
Tüm kullanılmış / kontamine çamaşırlar, yıkanmayı beklerken belirlenmiş, güvenli, kilitlenebilir bir alanda tutuluyor mu? | |
Kontamine çamaşırların en az 60°C / 1.5 saat yıkanması kontrol altına alınmış mı? | |
LİDERLİK ve ÖRNEK OLMA | |
Kuruluşun sahibi, ortakları veya yöneticileri bu kılavuzda belirtilen şartlara uyarak öğ- rencilere ve çalışanlara örnek oluyor mu? | |
ORTAM TEMİZLİĞİ, DEZENFEKSİYONU VE HAVALANDIRMASI | |
Kuruluşta temizlik ve sanitasyon teçhizatları da dahil bütün alanların hijyenik koşullarda bulundurulduğunu teminat altına almak için temizleme ve sanitasyon programları oluşturulmuş mu? Programlar, sürekli uy- gunluk ve etkinlik için izlenmekte mi? |
Temizleme ve/veya sanitasyon programla- rında en az aşağıdakiler belirlenmiş mi? a) Temizlenecek ve/veya sanitize edilecek alan, araç ve gereçler, teçhizat parçaları b) Belirtilen görevler için sorumluluklar c) Temizleme/sanitasyon yöntem ve sıklıkları d) İzleme ve doğrulama düzenlemeleri e) Temizlik/sanitasyon sonrası kontroller f) Çalışma öncesi kontroller | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) şüpheli veya tanı almış kişilerin kuruluştan ayrıldıktan sonra kullandığı oda ve mümkünse diğer tüm malzemelerin temizliği ve dezenfek- siyonu uygun KKD kullanılarak yapılması güvence altına alınmış mı? | |
Binalardaki her türlü eşya, araç ve gerecin, özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, musluk ve batarya başlıkları gibi) temizliği- ne dikkat ediliyor mu? | |
Bu amaçla, temizlik sonrası 1/100 oranın- da sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) sodyum hipoklorit (CAS No: 768152-9) kullanılarak dezenfeksiyon sağ- lanmış mı? | |
Sodyum hipoklorit kullanımının uygun olmadığı yüzeylerin (bilgisayar klavyeleri, telefon, ekran vb.) %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyonu sağlanmış mı? | |
Not: Yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu için; virüslere etkinliği gösterilmiş etken mad- deleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ‘Biyosidal Ürün Ruhsatı’ bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilir. |
Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 oranında sulandırılmış sodyum hipoklorit CAS No: (7681-52-9) kullanılması sağlanıyor mu? | |
Halı, koltuk gibi yüzeyler su ve deterjanla silinebilir veya toz kaldırmayacak özelliğe sahip makineler ile yıkanması sağlanıyor mu? Not: Bu amaçla sıcak buhar da uygulana- bilir. | |
Temizlik bezlerinin kullanım alanına göre ayrılması ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenmesi sağlanıyor mu? Not: Yıkanabilen, tekrar kullanılan temizlik malzemelerinin en az 60 oC’da yıkanması önerilir. Paspas başlıkları su içerisinde bekletilmemelidir. | |
Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmış mı? | |
Temizlik sonrasında personelin maske ve eldivenlerini çıkarıp çöp kutusuna atması, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sa- bunla yıkaması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kul- lanması kontrol altına alınmış mı? | |
Kuruluştaki sınıf, salon, yemekhane, yatak- hane ve diğer tüm odaların kapı ve pence- releri açılarak sık havalandırılması kontrol altına alınmış mı? | |
Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumların- da, merkezi havalandırma sistemleri bulu- nan kuruluşlarda ortamın havalandırması- nın doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmesi, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri- nin üretici firma önerileri doğrultusunda yapılması kontrol altına alınmış mı? |
Klimaların ve vantilatör kullanılması ön- lenmiş mi? Not: Sağlık Bakanlığı tarafından yayım- lanan “COVID-19 Kapsamında Klima/ İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler”e uyulmalıdır. | ||
İLAVE SORULAR: | ||
Belge, Marka ve Logo Kullanımı Tüm tetkik süresince; belge, marka ve logo kullanımı, ilgili doküman şartlarına uygun mu ve etkin bir şekilde kontrol ediliyor mu? |